Lyssna på podcast

En podcast (poddradio, poddsändning eller podd) är en ljudfil som publiceras på nätet. Denna ljudfil görs tillgänglig genom tekniken RSS som tillåter oss att lyssna på ljudfilen på flera olika plattformar som dator, mobiltelefon eller hemsida. Det allra vanligaste är att poddar distribueras som ljudfiler, men det finns även videofiler som kan klassas som en podcast. 

 

Podcast på iPhone/iPad

Det finns massor av appar till både iPhone och iPad som hjälper dig att lyssna på poddar. De flesta apparna har funktioner som synkroniserar hur långt du lyssnat på ett avsnitt mellan dina olika enheter, du kan få en notis om ett nytt avsnitt släpps och du kan välja att ladda ned podden till din enhet så att du kan lyssna på den offline. Appar laddar du ned i App Store som finns i din mobil eller surfplatta. 

 

Podcast på Android

På samma sätt som Apples produkter finns det många appar även för Androida enheter. Apparna laddas ned i Google Play Store på nätet eller i din mobil/surfplatta. Nedan listas några appar som går att använda på Androida enheter.

 

Podcast på Mac/Windows

För att lyssna på podcasts via din dator behöver du ladda ner iTunes, detta program finns tillgängligt för både Mac- och Windowsanvändare.