Hur lyssnar man på podcast?

Hur lyssnar man på Podcast?

Vill du lyssna på podcasts men är osäker på hur man går till väga?
Vi guidar dig!

En podcast är enkelt förklarat ett radioprogram som du tar del av, eller laddar ner, via internet, så att du kan lyssna när du vill.

Du har två alternativ: Du kan lyssna på en podcast via en webbplats (detta kallas streaming eller att strömma på svenska). Eller så kan du ladda ner en podcast, vilket innebär att du spara den på din telefon, surfplatta eller dator och då du kan lyssna på den när som helst, även utan en internet-anslutning.

Oavsett om du vill lyssna när du tränar, pendlar eller städar är roddar den perfekta kombinationen av avkoppling, inspiration och lärande. Det finns som sagt olika sätta att lyssna på poddar – vi guidar dig rätt.

Streama eller ej?

För att Streama (på svenska Strömma) dvs lyssna direkt utan att ladda ner filen med podcasten och lyssna direkt kan du gå till en webbplats, till exempel P3 Dokumentär från Sveriges Radio och klicka på play-knappen.

För att Ladda ner och Prenumerera på Podcasts:
Du får podcasten du valt att prenumerera på levererad till din telefon eller surfplatta varje vecka, elle med den frekvens som det kommer nya avsnitt, med hjälp av en app.

För iPhones och iPads kan du börja med att använda appen Podcaster eller Podcasts. Du kan ladda ner den från App Store (den kommer även förinstallerad på nyare enheter). I Podcasts-appen kan du söka efter namnet på den podcast du vill lyssna på, till exempel P3 Dokumentär och sedan trycka på “prenumerera”.

För Android finns det självklart också många appar för att lyssna på podcasts.
Testa appen Stitcher som du laddar ner från Google Play. I Stitcher söker du efter den podcast du vill lyssna på, klicka på plustecknet ( + ) för att lägga till i din “favoritlista”. Gå sen till favoritlistan. Be appen att ladda ner nya avsnitt automatiskt genom att klicka på kugghjulet i det övre högra hörnet.

Känner du dig redo? Varför inte börja med dessa tre poddar som just nu är de populäraste i Sverige?